ZONH

Netwerkbijeenkomst ketenaanpak Valpreventie Midden- en Zuid-Kennemerland

ZONH is sinds 2022 betrokken als procesbegeleider in de ketenaanpak Valpreventie in Midden- en Zuid-Kennemerland. Valpreventie is een van de 4 ketenaanpakken die in het kader van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) in nauwe samenwerking met de zorg- en welzijnsorganisaties en de zorgverzekeraar zijn geformuleerd.

Op dinsdag 17 juni kwamen fysiotherapeuten en sportcoördinatoren samen in het Telstar Stadion in IJmuiden voor een tweede netwerkbijeenkomst. De stuurgroep ketenaanpak Valpreventie informeerde de aanwezigen over het organiseren van vitaliteitsmomenten en kondigde de lancering van de website Route Gezond aan.

Vitaliteitsmomenten

Tijdens het informatieve gedeelte werd gesproken over vitaliteitsmomenten. Tijdens vitaliteitsmomenten worden inwoners binnen de doelgroep uitgenodigd om deel te nemen aan een valrisicotest. Hiervoor kunnen verschillende testmethoden worden ingezet zoals de valrisicobeoordeling en/of het gebruik van de Smartfloor. Een fysiotherapeut uit Velsen vertelde hoe enthousiast de deelnemers van deze In Balans groepen zijn en deelde tips en ervaringen over hoe zij deze interventies zijn gestart.  

Website

De werkgroep Communicatie kwam met een primeur: naast de Nieuwsflits Valpreventie is er een website gelanceerd: www.route-gezond.nl. Deze website gaat informatie bieden over alle  ketenaanpakken in Midden- en Zuid-Kennemerland (Valpreventie, Overgewicht bij kinderen en volwassenen, Welzijn op recept en Kansrijke start) en is bedoeld voor zowel zorgaanbieders als inwoners. Ook zijn er flyers ontwikkeld om zoveel mogelijk inwoners binnen de doelgroep te bereiken. Wilt u ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over valpreventie, dan kunt u zich via deze link aanmelden voor de nieuwsflits.

Na het informatieve deel van de avond was er ruimte voor intervisie. In kleine groepen werden uitdagingen bij het starten van een beweeginterventie verder besproken en successen gedeeld. Binnen deze intervisiesessie hebben de deelnemers in het netwerk elkaar beter leren kennen, waarmee het fundament van de keten verder versterkt kan worden.

Wilt u meer informatie over valpreventie of heeft u flyers nodig? Bezoek de website route-gezond.nl of neem contact op via valpreventie@sportsupport.nl.