ZONH

Slimmer samenwerken
en organiseren

Praktijk voor Kind & Jeugd Alkmaar biedt kinderen laagdrempelige, multidisciplinaire zorg onder één dak

Het is het geluid van de toekomst: verschillende eerstelijns disciplines onder één dak om laagdrempelige, goed georganiseerde zorg te bieden. Met het oprichten van de Praktijk voor Kind en Jeugd Alkmaar is dat werkelijkheid geworden. Een team van fysio- en ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten en kinderpsychologen werkt intensief samen om kinderen efficiënte zorg te leveren. “Zo houden zij tijd over voor andere dingen die belangrijk zijn in het leven.” 

Eén afspraak
Bij Lara Sijtema, kinderfysiotherapeut, ontstond het idee om de Kind- en Jeugdpraktijk te starten, toen zij bemerkte dat een multidisciplinaire aanpak in de eerste lijn niet altijd vanzelfsprekend is. “We werken toch nog vaak op een eigen eilandje. Ik zocht naar de verbinding. Dat is nodig, want kinderen ervaren vaak problemen op meerdere ontwikkelingsgebieden.” Ze zocht contact met ergotherapeute Ine de Reus waarna het idee ontstond om een multidisciplinair kindcentrum te starten. Lara: “Ons doel is om met een team dat altijd beschikbaar is, duo-behandelingen aan te bieden. Dat maakt een behandeling minder belastend voor zowel het kind, als de ouders. Zij hoeven slechts één afspraak in te plannen, doen één keer hun verhaal. Tijdens de afspraak kunnen meerdere zorgverleners het kind observeren en  behandelen. Er vindt direct afstemming plaats tussen de disciplines en dat scheelt tijd.” Ine vult aan: “Daarnaast levert het werken binnen het kindteam ons als zorgverlener voordelen op. We kunnen kennis met elkaar uitwisselen, waardoor je elkaar constant aanvult, van elkaar leert en de best mogelijke zorg kunt bieden.”

“ZONH hielp het fundament te formuleren, maar zorgde ook voor de onderlinge verbinding tussen alle teamleden zodat alle neuzen dezelfde kant op staan”

Helicopterview
Toen het plan om een multidisciplinair team rond kindzorg op te zetten eenmaal vorm kreeg, gingen zij direct aan de slag. “Wij zijn allemaal aanpakkers, maar uiteindelijk loop je toch tegen je dingen aan. Er komt namelijk ontzettend veel bij kijken. Zaken waar wij niet allemaal verstand van hebben. Ik ben een fysiotherapeut, geen ondernemer”, aldus Lara. Daarom nam het team in de opstartfase contact op met ZONH. Ine: “Het is belangrijk dat je de doelstellingen, normen en waarden en strategie voor je organisatie helder hebt geformuleerd. Hoe ziet je werkgebied eruit? Wat wil je in dat gebied betekenen? En wat wil je in de toekomst? Dat zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden, zodat je als organisatie weet waar je naartoe gaat bewegen. ZONH hielp het fundament te formuleren, maar zorgde ook voor de onderlinge verbinding tussen alle teamleden zodat alle neuzen dezelfde kant op staan.” Lara vult aan: “Want je moet nadenken over de rolverdeling. Je hebt allemaal een goede, informele band met elkaar, maar er moeten beslissingen gemaakt worden. Daarin moet je je zakelijk opstellen. En dat kan wel eens moeilijk zijn. Het is prettig als een externe kracht de vinger dan op de zere plek legt.” Ine: “Die helicopterview is heel belangrijk in het proces. Vanuit onze ambitie, maar ook door alle hectiek verlies je soms uit het oog waar je het allemaal voor doet: namelijk het kind centraal. Je rent vooruit, maar vergeet een goede basis te leggen. ZONH heeft ons geholpen de grote, zakelijke lijnen in kaart te brengen.”

Warm nest
Inmiddels zit de Praktijk voor Kind en Jeugd Alkmaar in een nieuw pand. “We krijgen steeds meer voet aan de grond. En de reacties van ouders, maar ook van scholen en andere zorgverleners zijn heel positief. Een koppeling tussen therapieën geeft kinderen en ouders meer rust. En de zorg wordt geboden op de juiste plek. Onlangs werd ik gebeld door een arts die zei: ‘Ik kan dit kindje naar de tweedelijn verwijzen, maar waarom zou ik dat doen als het ook in de eerstelijn kan?’ Dat is ons grote voordeel. Met één belletje regelen wij alles. En we zorgen dat kinderen zich hier thuis voelen; ze komen in een warm nest.”