ZONH

Succesvolle refereerbijeenkomst NAH-keten regio Alkmaar & Den Helder

De Terp, het ‘witte kerkje’ in Oudorp, stroomde op 19 september vol met zorgverleners uit verschillende disciplines; van ergotherapeut tot GZ-psycholoog en van fysiotherapeut tot verpleegkundige en cliëntbegeleider. De NAH-keten regio Alkmaar & Den Helder had deze locatie uitgekozen voor een refereerbijeenkomst, die door Magentazorg met ondersteuning van ZONH georganiseerd werd.

Directeur revalidatie en zorg van Magentazorg, tevens voorzitter van het Algemeen Bestuur van de NAH-keten opende de refereerbijeenkomst. Zorgprofessionals uit de regio Alkmaar & Den Helder, die werken met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) waren hiervoor uitgenodigd. Ongeveer 95 leden van de NAH-keten (NWZ, Heliomare, Magentazorg, Woonzorggroep Samen, Esdégé-Reigersdaal, Afasiecentrum Alkmaar, HONK, HKN, NAH netwerk Alkmaar en patiëntenvereniging Hersenletsel.nl) waren erbij!

Bekijk het eens anders

Suzanne Bergman van Visio, Jasmijn Heyman (neuropsycholoog) en Merel van den Brink (ergotherapeut) van Bartimeus trapten af met een informatieve presentatie ‘Bekijk het eens anders’ over het omgaan met visuele problemen na NAH. Bij NAH werken de ogen meestal wel goed, maar prikkels die via de ogen in de hersenen terecht komen, worden niet goed verwerkt. Van buitenaf is dit meestal niet te zien en wordt er onbegrip ervaren.

Er worden oorzaken en gevolgen van diverse visuele problemen uiteengezet en wat verbale en non-verbale uitingen zijn. Ook worden er mogelijkheden voor verder onderzoek, advies en behandeling gegeven; o.a. verliesverwerking, familieavond en vroegtijdige diagnostiek & monitoring en psycho-educatie. Het belang, om de lichtvoorziening en kleurgebruik in de woonsituatie van de cliënt mee te nemen, wordt met klem benadrukt. Daarnaast is het tevens van belang om orde & systematiek en juist ook de overige zintuigen van de cliënt aandacht te geven.

Met de stroom mee

Willem Philipsen, zelf getroffen door een herseninfarct en voorheen gitarist van Postmen, Soulvation en Anouk, vertelt zijn inspirerende verhaal en ervaring als cliënt. Zijn leven lijkt in één klap voorbij. Uiteindelijk kiest hij ervoor om over zijn beperkingen heen te stappen. Hij komt in aanraking met het zwemmen in de Maas, waarbij tijdens doodtij of met de stroom mee gezwommen wordt. Zijn hersenen worden hierdoor geprikkeld, zijn lichaam blijft fit en hij kan hiermee aan de buitenwereld laten zien, dat er meer mogelijk is voor mensen met een beperking. Tijdens wedstrijden zwemt iedereen hem voorbij en komt hij als laatste over de finish. Voor hem is echter het doel, dat hij voor zichzelf heeft gesteld en bereikt, het enige dat telt.

Willem Philipsen wordt gevraagd als ambassadeur voor de Edwin van der Sar Foundation tijdens zijn zwemwedstrijden én om Koningsdag in Rotterdam toegankelijk te maken voor mensen met een beperking; zowel audiovisueel als ook roltoegankelijk. Hij draagt nu bij aan de organisatie van de Week van de Toegankelijkheid in Rotterdam, die overal in Nederland wordt georganiseerd. Er wordt Willem gevraagd een boek te schrijven. Zijn voorbeeld is Martine Bijl, die in haar boek Rinkeldekink beschrijft hoe je je hersenen opnieuw kunt ‘uitvinden’.

In het begin heeft Willem het gevoel, dat hij tegen de stroom in zwemt, zoals een zalm weer naar de oorsprong terug zwemt. Hij keert terug naar zijn passie om muziek te maken. Zijn vriendin laat hem inzien, dat hij alle kansen die voorbij kwamen heeft opgepakt en met de stroom is mee gezwommen. Terwijl hij zijn boek schrijft (Met de stroom mee), maakt hij ook een bijbehorend lied (Opnieuw) samen met Stef Bos. Als het leven je voor iets stelt, waarin het lijkt dat je geen keuze hebt, heb je toch altijd nog een keuze. Richt niet op het steentje in je schoen, want dan word je het steentje. Willem heeft het steentje in zijn schoen als eerste steen op zijn nieuwe pad neergelegd.

Verbinding van keten-organisaties om NAH-zorg te verbeteren

Naast deze twee presentaties was er volop gelegenheid voor onderlinge ontmoetingen en kennismaking met nieuwe collega’s binnen de NAH-keten. Elkaar kennen en kunnen vinden, verbetert de kwaliteit van zorg die geboden wordt aan mensen met NAH. 

Wilt u meer weten over de NAH-keten regio Alkmaar & Den Helder, dan informeert Wieneke Sijtsma, adviseur ZONH, u daar graag over. U kunt haar benaderen via w.sijtsma@zonh.nl.